
Ne demiştik, Roma insanın aklını başından alan lezzetlerle dolu. Dondurma bunlardan sadece bir tanesi. İtalyanlar “Gelato” diyor! Roma’nın meydanlara çıkan güzelim sokaklarında kaybolurken 150 farklı aroma dondurma satan dükkanlar sizi çekecek ve kendinizi aroma seçmek üzere kara kara düşünürken bulacaksınız 🙂 (Şaka değil, gerçekten bir pastanenin vitrininde görmüştüm 150 farklı aroma olduğunu) Oysa ki gerçek İtalyan dondurmacılarında çok fazla aroma bulunmazmış. Krema, çikolata, fıstık ve fındık başlıca aromalarmış. Diğerleri daha çok turist çekmeye yönelik. Roma sokaklarını keşfettiğim bir günde karşıma Giolitti çıktı. Şehrin meşhur dondurmacılarındanmış. 1890’da kendi imal ettiği sütü satarak başlamış bir hikaye. Birinci dünya savaşından sonra şehrin en iyilerinden olmuş. 150 kadar olmasa da oldukça fazla çeşit aroma vardı ve kararsız birisi olarak seçim yapana kadar uzunca kuyruktan birçok kişiyi önüme aldım! Sonunda Baileys ve Tiramisu aromalarında karar kıldım.
İtalya’da dondurma yerken buradaki dondurmanın farklı olduğunu fark edeceksiniz. Bizim bildiğimiz dondurmaya göre biraz daha yumuşak, daha sıcak ve daha hafif sanki. Roma’da tanıştığım bir İtalyan “ice cream” ve “gelato” farkını şöyle açıklamıştı: “Ice cream dedikleri şey %80 havadan oluşur! Geri kalanı ise malzemeler ve yağdır. Yani resmen havaya para ödersiniz! Gelato’ya göre daha düşük sıcaklıkta servis edilir. Gelato ise daha az hava ve yağ ve daha çok malzeme içerir, daha zengindir. Daha yüksek sıcaklıkta servis edildiği için yumuşak ve kıvamlıdır.” Daha sonra şöyle devam etti: “Şimdi seni gerçek bir İtalyan dondurması yiyeceğimiz bir yere götüreceğim.” Trastevere’de dışarıdan bakıldığında dondurma satıldığını asla anlayamayacağım bir yere götürdü beni. Gerçekten de sadece 5 tane aroma vardı. Külahıma krema, çikolata, limon ve fındık aromalarından koydurdum bu defa.
İtalyanların “crema” dedikleri krem şanti kıvamına benziyor. Süt ve yağın bolca çırpılmasıyla elde ediliyor. “Panna” ise muhallebi kıvamında. Kremadan farkı içeriğinde yumurta olması. Meşhur tatlıları “Panna cotta” pişmiş krema anlamına geliyor.
İtalya’da panna cotta yemediğimi fark ettim bu satırları yazarken. O halde bu bir sonraki seyahat için minik(!) bir bahane olsun mu ? Bence olsun!