Son birkaç senedir bayram tatilleri yaza denk geliyor. Bundan en çok nasibini alan tur firmalarıdır herhalde, herkes aylar öncesinden planlarını yapıyor.
Ben de geçtiğimiz bayram tatilinde 5 günlüğüne Kıbrıs’a kaçtım. Girne’den uzakta, Kıbrıs’ın doğusunda bulunan Gazi Mağusa tarafında kaldım. Deniz muazzam, sessiz sakin, huzurlu… Yorgunluk atmak için birebir..

Kıbrıs Salamis Bay


Gazi Mağusa Girne’ye yaklaşık 80 km uzaklıkta. Otellerin veya turların shuttle’ları veya taksi ile Girne’ye ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma pek gelişmiş değil. Bu bölgede deniz çok ama çok güzel!

Kıbrıs Salamis Bay
Kıbrıs Salamis Bay

Erkenden kalkarak kendimi sahile attığım ve doyasıya yürüdüğüm sabahlardan birisi:

Kıbrıs Salamis Bay

 

Kıbrıs Salamis Bay

Yer yer taşlık olsa da çoğu kısım kum.Taş olunca su daha berrak oluyor tabi.

 

Kıbrıs’da neler yapılır ?

  • Çoğu insanın Kıbrıs’a gitme nedeni olan kumarı ilk maddeye koyuyorum, benim için öncelik olmasa da. Ne yazık ki kumarhanelerde fotoğraf çekmeye izin yok. (En azından benim kaldığım otelde öyle idi.) Oysa ne kadar çok isterdim o atmosferi burada paylaşmayı…
    Casino Salamis
  • Sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar deniz, kum, güneş…
  • Lefkoşa’da yer alan Barbarlık Müzesi gezilebilir. 1963 yılında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın evinde ailesinin Rumlar tarafından katledilmesinden sonra evi müzeleştirilmiş. Hikaye yürekler acısı…Ev olduğu gibi korunmuş. Duvarlarda olayın gerçekleştiği geceye ait fotoğrafları görebilirsiniz.
  • Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ayıran Yeşil Hat görülebilir. Kuzey Kıbrıs’da yaşayan K.K.T.C. vatandaşları kimliklerini göstererek (anne ve babaları da K.K.T.C. vatandaşı olmak suretiyle) sınırın diğer tarafına geçebiliyormuş.
  • Girne merkeze yaklaşık 10 dakika mesafede olan Bella Pais Manastırı mutlaka görülmeli. İnsan sizce de burada tüm dünyevi zevklerinden arınmaz mı ?
    Bellapais Manastırı
    Manastırdan Girne manzarası
  • Girne limanını gören sokaklarda akşam üstü içkisi içilebilir, keyif yapılabilir.
Girne limanı
Girne limanı
Girne limanı

 

  • Tabiki alışveriş! Kıbrıs’da vergilerin düşük olmasından dolayı içkiler çok ucuz. Ayrılmadan önce mutlaka valizinize atın. Yalnız dikkat, yaklaşık 3 adet 70 cl hakkınız var. Bir de Burberry markası burada çok uygun fiyata satılıyor, öyle ki orijinalliği konusunda şüpheye düştüm fakat bizi gezdiren Türk rehberimiz tüm ürünlerin orijinal olduğunu söyledi. Taklit çanta vs. ürün de çok Kıbrıs’da fakat kaliteli bir örneğine rastlayamadım maalesef.
  • Şeftali kebabının tadına bakılabilir. Bildiğimiz meyve şeftali ile bir alakası olmadığını belirteyim. “Şef Ali”‘den geliyor bu kebabın ismi. Kuzunun gömleğinin içerisine kıyma, soğan, maydanoz vs. malzeme doldurulmasıyla hazırlanıyormuş. Lezzeti fena değil.
    Şeftali kebabı

Kıbrıs’ta ne yapılmaz?

Soldan akan trafiğe alışkın değilseniz kesinlikle araba kiralanmaz!  Türkiye’den gelip araba kiralayan ve sonra kaza yapıp vefat eden çok insan varmış, o yüzden aman dikkat diyeyim. Bazen insan karşıdan karşıya geçerken bile zorlanıyor.
Gümrükten pasaportunuzla giriş yapmayın, zira daha sonra Yunan adalarına girişte problem çıkabiliyormuş. T.C. kimliğiniz yeterlidir giriş için. Bir de girerken gümrükte verdikleri kağıdı kaybetmeyin ki tekrar çıkıp ülkenize dönebilin.

Son olarak kaldığım otel için sizi şöyle alayım. Herşey dahil konseptte hizmet veriyor. Kıbrıs otellerinde içecekler çok pahalı oluyormuş, bu nedenle bu otel tercih nedeni olabilir.
Yalnız otelin yaş ortalaması biraz yüksek, çocuklu aileler de çok vardı. Genç popülasyon pek göremeyebilirsiniz. Eğlence namına yapılacak birşey yok, bundan sanırım. Deniz,kum, güneş istiyorsanız size önerebilirim.

Peki siz Kıbrıs’a gittiyseniz neleri sevdiniz ?