
Kopenhag’a dair kısa kısa…
* Şehri gezmek için kış aylarını tercih etmemenizi öneririm. Hem güneş 8’de doğup 4’te batıyor hem de oldukça soğuk oluyor. Hava çoğunlukla bütün gün bulutlu oluyor, saatin kaç olduğunu bile tahmin edemiyorsunuz. Bütün gün rüzgar esiyor, soğuk bazen dayanılmaz oluyor. İlla da kışın gidecekseniz hiç olmazsa kar olmadığı bir zaman gidin ve bavulunuzu en kalın kazaklar, atkılar, bereler, eldivenler ile doldurun.
* Kopenhag’da birçok şey gibi toplu taşıma da oldukça pahalı. Şehir bölgelere (zone) ayrılmış durumda. Haritadan kalacağınız ve gezeceğiniz bölgelere göre bilet hesaplaması yapabilirsiniz. Örneğin biz 2 zone da kullanılan 10’luk bilete 150 kron (yaklaşık 50 TL) ödedik. Zaten minimum 2 zone tek bilet alabiliyorsunuz ki bu da 24 kron (yaklaşık 8 TL). Tren, metro ve otobüs seçenekleri mevcut. Toplu taşıma ile birlikte yaklaşık 70 adet müze girişinin de dahil olduğu Kopenhag kart da var. Detaylı bilgiyi şu adreste bulabilirsiniz.
*En iyisi yine de toplu taşımayı tercih edin ve taksi hiç kullanmayın! Doğma büyüme Kopenhag’lı olup da taksilerin fiyatları hakkında hiçbir fikri olmayan bir çok insan var. Epeyce pahalı imiş.
* Kopenhag’da musluklardan güvenle su içebilirsiniz. Zaten marketlerden almaya kalktığınızda su da çok pahalı gerçekten. (0.5 litre su 16.5 kron!) Bu ülkede sudan ucuz diye bir kavram yok, zira bir çok içecek (örneğin bira) sudan daha ucuz 🙂
* Bizdeki “bir milyoncu” lardan daha kaliteli fakat Kopenhag’a göre fiyatları oldukça makul olan mağaza zinciri Tiger. Burada çok çeşitli ıvır zıvır bulabilirsiniz. (Not: Danca’da “Tia” olarak okunuyormuş. “taygır” olarak telaffuz edip yoldan geçen birisine sorduğunuzda maalesef anlamıyor.)
* Kopenhag oldukça güvenli bir şehir. Sokakların tenha olduğuna aldırmayın.
*Glögg dedikleri sıcak şarap kış aylarında pek popüler. Özellikle akşamları o dondurucu soğukta sokaklarda gezdikten sonra kendinizi sıcacık bir mekana atıp içmeye doyamazsınız.
İşte Kopenhag’a dair aklımda kalanlar…
Rahatsız ettiğim için özür dilerim. Kopenhag ile ilgili diğer tavsiyelerinizi ve mümkünse kaldığınız yerin linkini edinebilir miyim?
Teşekkür
Fatihcaliskann@gmail.com
Vayy. Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.